Hoe voer je goede sollicitatie gesprekken op afstand?

Thuiswerken is de komende tijd de norm. Maar werken vanuit huis is één, alle bijkomende zaken in goede banen leiden is een tweede. Denk bijvoorbeeld aan solliciteren bij een potentiële nieuwe werkgever, of zelf solliciteren op afstand. Met de nieuwste technologieën is het goed te doen, maar het vergt nét een andere mindset. Hoe je goede sollicitatiegesprekken op afstand voert, leggen we je uit in deze blog.

De toegevoegde waarde van sollicitatiegesprekken op afstand

Bij het aannemen van nieuwe medewerkers, ga je na je eerste selectie – die plaatsvindt op basis van de motivatie en het cv – natuurlijk af op het sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek test je de kennis en kunde van de kandidaat en kijk je of hij of zij in je huidige team past. Bij sollicitatiegesprekken op afstand is dit niet anders, los van het feit dat het via een schermpje gebeurt.

In verband met het coronavirus is momenteel – oktober 2020 – het devies: werk vanuit huis en reis zo weinig mogelijk. Kortom, solliciteren op afstand is de norm. Maar los hiervan, brengt het wel de nodige voordelen met zich mee. Zo:

 • scheelt solliciteren op afstand tijd;
 • kunnen er in korte tijd meerdere mensen worden gesproken;
 • zit de kandidaat ‘ontspannen’ in een vertrouwde omgeving;
 • heeft de kandidaat geen reistijd;
 • wordt het milieu minder belast.

Tips voor een goede sollicitatie op afstand

Als werkgever is het bij het afnemen van sollicitaties op afstand belangrijk om vooruit te plannen. Stem voorafgaand aan het gesprek af welk tijdstip de kandidaat schikt en stuur hem (ruim) van tevoren een link naar de video-omgeving. Zo kan hij of zij eerst controleren of de audio en video werkt. En jij ook.

Een aantal tips en tricks om de videosollicitaties zo goed en vloeiend mogelijk te laten verlopen:

 • Zorg dat je de techniek – audio en beeld – ruim van tevoren hebt getest en weet dat je internetverbinding stabiel is. Maak desnoods gebruik van een internetkabel;
 • Zoek een passende, professionele achtergrond en zorg dat de lichtinval juist is;
 • Zorg dat je tijdens het gesprek niet wordt gestoord door huisgenoten, collega’s of andere inwonenden;
 • Kleed je professioneel aan, zoals je normaal ook zou doen bij een sollicitatiegesprek;
 • Let op je lichaamshouding; waar je tijdens een ‘normaal’ gesprek vaak automatisch een goede houding aanneemt, wil dat tijdens een videogesprek nog wel eens ‘van nature’ minder worden;
 • Bereid je goed voor, zoals je normaal ook zou doen. Zorg dat je niet continu op een briefje hoeft te kijken omdat ‘de andere kant’ dat toch niet ziet. Dat zien ze heus wel.

Waar moet je op letten als bij het thuiswerken?

Al met al is het bij sollicitatiegesprekken op afstand belangrijk om je te gedragen zoals je normaal ook zou doen, alleen dan via een beeldscherm. Zorg dat je niet wordt gestoord, kleed je netjes aan en bereid je goed voor.

Leave a Reply

Stages